Afstuderen is een eitje

Wanneer naar een vervolgopleiding zoekt, zoek je specifiek op wat deze opleiding mogelijk maakt in het werkgebied waar je graag wilt werken. Voor veel beroepen heb je immers een diploma nodig om het werk te mogen doen. Daarnaast zijn er ook een hoop beroepen waar je niet persé een diploma nodig hebt maar aangezien toekomstige werkgevers eerder mensen met een diploma aannemen, is het wel handig om die te hebben. En dan is het moment daar, je begint aan je opleiding. Op dat moment is dat diploma nog heel ver weg maar ooit moet je eraan geloven: het afstuderen. Hoe studeer je zo makkelijk mogelijk af? In deze blog geef ik je hier wat tips over. Lees je mee?

Bedenken en plannen

Je weet als het goed is voor de zomervakantie om is dat je mag afstuderen. Aan de hand van de hoeveelheid studiepunten die je hebt (behaald) wordt dit bepaald. Zorg dat je aan het begin van het jaar goed duidelijk hebt wat er van je verwacht wordt. Zelf studeer ik aan een kunstacademie en ik mag mijn afstudeeropdracht en onderzoek redelijk vrij invullen. Maar ook op meer exacte opleidingen moet je een hoop zelf bedenken. Doe dit zo vroeg mogelijk zodat je kan uitproberen en opnieuw beginnen wanneer dit nodig is. Dit gaat hand in hand met een overzichtelijke planning.

Werken en vragen

Wanneer je weet wat je gaat doen en ook een planning hebt die je dat precies per dag of week verteld, is het een gevalletje van werken, werken, werken. Afstuderen is immers de laatste test die scholen hun studenten opleggen om te zien of ze de stof van de laatste jaren snappen en toe kunnen passen. Dus laat zien wat je kunt! Kom je er nu toch niet uit of blijf er iets onduidelijk? Schroom absoluut niet om vragen te stellen. Je diploma hangt er letterlijk van af en je docenten zijn maar wat blij als ze je kunnen helpen. Ze gaan het werk niet voor je doen maar ze gaan het je ook niet bewust moeilijker maken.

Controle en loslaten

Je kan ook online, door of samen met anderen je scriptie nakijken als je op zoek bent naar een ‘second-opinion’. Anderen kunnen door het nakijken van jouw werk, je hier een frisse blik op geven naar aanleiding van hun mening. Wanneer je al deze stappen doorloopt, moet je het daarna loslaten. Dat klinkt wat tegenstrijdig maar wat ik bedoel is het volgende, je doet alles wat je kunt maar je hebt niet alles onder controle. Probeer zo anticiperend mogelijk te werken en flexibel te zijn als het aankomt op veranderingen. Dan kom je er wel.