Assessment voorbereiden: tips & tricks

Gefeliciteerd, je bent door de eerste of wellicht al tweede ronde van een sollicitatieprocedure heen en je moet nu een assessment gaan maken. Dit is een veelgebruikte manier om te testen of jij als kandidaat wel écht in het plaatje van de openstaande functie past. Zo worden er vaak persoonlijkheidstesten afgenomen, maar ook capaciteitstesten zoals rekenen of taal. Om dit succesvol af te ronden, dien je je van te voren wel voor te bereiden. Hieronder vind je daarom een aantal handige tips en tricks om jouw assessment zo goed mogelijk te laten verlopen!

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Nadat je door de eerste selectieronde bent gekomen, krijg je vaak snel al te horen wanneer de toets plaats zal vinden. Dit zal meestal binnen afzienbare tijd zijn. Houd hier van tevoren dus rekening mee, zodat je die week of dat weekend niet helemaal vol plant met leuke activiteiten. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om je voor te bereiden, je in te lezen en eventueel wat oefentoetsen te maken. Bovendien staat er meestal in de uitnodiging vermeld welk bureau de assessment zal uitvoeren. Hierdoor kun je gerichter zoeken naar mock exams, online ervaringen vinden of navragen bij kennissen en collega’s of zij je wat voorbereidingstips kunnen geven. Een assessment oefenen kun je vaak gemakkelijk online doen: even zoeken en je vindt binnen no time een aantal handige testen!

Interviews

Naast toetsen over bijvoorbeeld cijferreeksen en management skills, zijn interviews ook vaak aan de orde van de dag. Je hebt dan een gesprek met één of twee recruiters of managers die jou allerlei vragen stellen. Het is vergelijkbaar met een sollicitatiegesprek, alleen zal er meer en specifiek gekeken worden naar jou competenties en vaardigheden. Je zult je hier dus opnieuw goed op moeten voorbereiden. Ken je iemand die al bij het bedrijf werkt? Vraag eens aan diegene hoe hij zich voorbereid heeft. Insider’s tips zijn namelijk altijd één van de beste! Mocht dat niet het geval zijn, kun je op hellotest.nl nog wat bruikbare tips vinden.

Rust

Zoals al gezegd, is het essentieel om een niet al te drukke week of weekend te hebben voordat je zo’n belangrijke assessment moet doen. Het is aan te raden om er zo uitgerust mogelijk naar toe te gaan. Overigens is het natuurlijk begrijpelijk dat het wat stress met zich meebrengt, aangezien de baan waarnaar je solliciteert wel eens jouw droombaan zou kunnen zijn. Probeer je daarom zo goed mogelijk voor te bereiden, op tijd te slapen en ook op tijd weg te gaan van huis zodat je onderweg wat speling hebt, mocht er wat fout gaan. Met een goede voorbereiding kom je al een heel eind. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *