Auto draagarm, onopvallend maar belangrijk

Een draagarm is een relatief onopvallend component van het veersysteem, maar doet veel werk tijdens het rijden. Het brengt de druk, trekkracht en de zijwaartse bewegingen van de wielen over. Een defect of slijtage eraan is daarom niet ongebruikelijk. Is het onderdeel aangeslagen of zelfs gebroken, dan staat reparatie ervan op het programma. Een auto besturen met een gebroken of beschadigd veersysteem beïnvloed het rijgedrag van het voertuig.

Het voelt onevenwichtig en instabiel, hierdoor verlies je de controle over je auto of nog erger. Een goed functionerend veersysteem zorgt ervoor dat de wielen zoveel mogelijk contact houden met de grond voor een beter rijcomfort door de tractie en oneffenheden van het wegoppervlak weg te werken. Na verloop van tijd kunnen delen van de ophanging slijten of volledig afbreken.

Kun je bij beschadiging door blijven rijden?

Ja het kan, hoewel je extra voorzichtig moet zijn en direct actie moet ondernemen. De armen zorgen voor een soepele beweging van het draaien van de ophanging in de bussen. Deze zijn verbonden met het frame en bevatten de kogelgewrichten. Je kunt de boel beschadigen door te hard door een kuil te rijden of door ongeval. Wanneer ze uit model zijn kunnen ze het uitlijnen beïnvloeden, wat leidt tot vreemd rijgedrag en bandenslijtage.

Herken de eerste symptomen

De doorsnee automobilist ontwikkelt een goed gevoel over het rijgedrag van hun auto na enkele kilometers. Het herkennen van een gebroken draagarm is zelfs voor leken duidelijk zichtbaar. Een van de gevolgen bij breuk of slijtage(uitgeslagen) is dat de auto een onnauwkeurig stuurgedrag toont.

Je zult merken dat ongeacht welke stuurbeweging je maakt, de auto veel minder precies reageert. De stuurreacties worden niet meer direct op de wielen overgedragen. De wielen volgen niet meer ‘in real time’ de besturing, waardoor je steeds eerder moet ingrijpen om van rijrichting te veranderen. Wanneer vervanging nodig is, zullen er waarschijnlijk nog meer onderdelen versleten zijn.

Dit komt doordat een onnauwkeurige en vertraagde stuurbeweging andere in verbinding staande onderdelen de krachten moeten compenseren. Daarom hebben wij van autopartsonline.nl elk onderdeel op voorraad, bestel daarom vandaag nog op kenteken, zodat je verzekerd bent morgen het juiste onderdeel in huis te hebben.