Bescherming tegen muggen tijdens jouw reis

Op reis gaan is geweldig, en de reis zit vaak boordevol leuke momenten en memorabele situaties. Toch zijn er ook altijd wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden om eventuele narigheden te voorkomen. Een goed voorbeeld hiervan zijn vaccinaties en andere gezondheidszaken. Sommige vaccinaties zijn verplicht, en sommige zijn zeer aangeraden. Ook geldt er voor elk land een bepaald advies over hoe je om moet gaan met zwerfdieren, insecten en kraanwater. Vandaag gaan we het hebben over methodes en spullen om jezelf te beschermen tegen gevaarlijke insecten.

Vraag advies aan

Ondanks dat ik hier in dit blog een aantal maatregelen ga toelichten, raad ik je eerst aan om advies in te winnen via het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst. In beide gevallen kan dit makkelijk via het internet. Per land, en zelfs per gebied, is uitvoerig beschreven waar je wel en niet rekening mee moet houden. Deze informatie is belangrijk, en je kan eigenlijk niet op reis gaan naar het buitenland zonder deze informatie. Als vaccinaties aan de orde zijn dan betaal je sowieso al een vaste prijs voor consultatie, dus wees niet bang om tijdens het vaccineren zo veel mogelijk vragen te stellen.

Voorzorgsmaatregelen

Naast alle maatregelen die via je via de GGD en het Ministerie kunt krijgen, zijn er voornamelijk voor insecten veel spullen op de markt die goed werken om insecten te weren. Ook zijn er een aantal praktische methodes om zo veel mogelijk te voorkomen dat muggen en andere insecten jou het leven zuur kunnen maken.

  • Vermijd langdurig stilstaand water. Op plekken met een klein vijvertje of een ander stilstaand wateroppervlak kunnen muggen zich ontzettend snel voortplanten. Hierdoor zijn die plekken vaker geliefd door muggen.
  • Hou de deuren en ramen gesloten. Het liefst heeft de woning of hotelkamer dus climate control zodat de ramen niet open hoeven. Als dat niet kan, overweeg dan een klamboe te gebruiken.
  • Anti-muggenspray. Dat goedje dat zo ontzettend naar citroen ruikt werkt echt. Dit kan je waarschijnlijk gewoon in jouw buurtsuper kopen. Het is echter niet de geur die het werk doet, want de werkzame stof is geurloos. Volgens de World Health Organization zijn producten met icaridine op dit moment de beste optie.

Wat te doen bij een insectenbeet

Ook hier verwijs ik je weer door naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken, en de Gemeentelijke gezondheidsdienst. Beide instanties bieden een app voor je telefoon aan om op de hoogte te blijven van alle relevante ontwikkelingen. Hier staat ook beschreven wat het risico van een insectenbeet is per gebied op de wereld. In een uiterst geval moet je misschien via de Nederlandse ambassade toegang krijgen tot anti-stoffen. Gelukkig is er vaak niet meer aan de hand dan enkel een jeukende muggenbult. Al zijn die natuurlijk wel erg vervelend!