De beste voorbereiding voor functioneringsgesprekken

Functioneringsgesprek vragen plannen

Zowel voor werkgever als voor werknemer is het fijn om periodiek een functioneringsgesprek met specifieke vragen in te plannen. Hierbij wordt van beide kanten gekeken of de werknemer naar behoren functioneert binnen de organisatie. Tegenwoordig zijn er speciale software programma’s die functioneringsgesprekken overzichtelijk maken. Met de ingebouwde planner weet uw medewerker exact wanneer hij dit gesprek heeft en kan hij functioneringsgesprek vragen voorbereiden voor dit gesprek. Na aanleiding van het functioneringsgesprek kan hierbij een persoonlijk ontwikkelingsplan worden opgesteld waarbij de medewerker exact acties kan ondernemen afgestemd op zijn komende taken waar hij moet aan gaan werken. Dit is anders dan bij het traditionele functioneringsgesprek formulier waarbij de digitale software handiger werkt en ook qua ordenen van vragen veel functioneler is.

Hoe verloopt een functioneringsgesprek?

Net als bij een functioneringsgesprek formulier krijgt de medewerker vragen die hem inzichtelijk kunnen maken hoe hij zijn geheel functioneren op de werkvloer ervaart. Dit kunnen onder andere zijn werkhouding, motivatie, gedrag, ziekteverzuim en taakuitvoering zijn. Het gaat om een wederzijdse kijk van zowel werkgever als werknemer. Het kan zijn dat de werknemer bepaalde doelen bij moet stellen op lange of korte termijn. Ook dit komt tijdens het functioneringsgesprek aan bod.

Persoonlijke ontwikkeling op de werkvoer

Het kan goed zijn dat de medewerker toch tegen bepaalde zaken aanloopt op de werkvloer. Dit kan hij via de vragen die hem worden gesteld worden aangegeven. Hij kan een bepaalde taak moeilijk of lastig vinden of de werkdruk ligt bijvoorbeeld gewoon te hoog. Als uw medewerker vaak ziek is kan dit ook iets zeggen over de functie. Het kan verkapt gebrek aan motivatie zijn bijvoorbeeld of onopgeloste conflicten op de werkvloer. Met een functioneringsgesprek worden deze problemen bespreekbaar gemaakt. Zowel beide partijen moeten het eens zijn en ontslag indien noodzakelijk volgt meestal vanuit een wederzijds standpunt. Bij een beoordelingsgesprek is ontslag meestal eenzijdig vanuit de werkgever. Bij een functioneringsgesprek is daarom een plan voor de ontwikkeling het uitgangspunt als beide partijen eens zijn.

Platform voor werknemers

Het functioneringsgesprek via de digitale platformen zorgen ervoor dat administratief alles snel op orde is. Alle aspecten omtrent het gesprek en gemaakte afspraken kunnen snel en effectief worden ingevoerd. Ook de werknemer is direct op de hoogte van gemaakte afspraken omtrent zijn functioneren. Hierdoor wordt een fijne vitale werkomgeving voor de werknemer gecreëerd en wordt actie ondernomen bij slecht functioneren zoals het hoort. Ook kunnen afspraken niet makkelijk meer over het hoofd worden gezien door ingebouwde reminders en agenda’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *