De voor en nadelen van een epoxy vloer

Het kan heel lastig zijn om een materiaal te vinden om als vloer te gebruiken dat aan alle eisen voldoet. Eigenlijk heeft elk materiaal zo zijn voor en nadelen. Je wilt daarom ook weten welke eigenschappen wel of niet gunstig zijn voor jou. Hier gaan we kort de voor en nadelen van een epoxy vloer bespreken.

De voordelen

Een epoxy vloer ziet er behoorlijk strak uit, en is dus ook bij uitstek geschikt voor ruimtes met een professionele functie. Het platte oppervlak zorgt ervoor dat het gemakkelijk schoon te maken is, iets wat ook erg handig is in een publieke ruimte. In vergelijking met andere vloeren zoals een houten vloer, of een laminaat vloer, vereist een epoxy vloer weinig onderhoud. Krassen of beschadigingen zijn ontzettend lastig te maken op een epoxy vloer, en nog lastiger om te zien. Ook is de prijs van een epoxy vloer relatief gezien erg aantrekkelijk. Ondanks de prijs gaat een epoxy vloer erg lang mee, terwijl dat bij een laminaat vloer bijvoorbeeld niet het geval is. Als kers op de taart reflecteert een epoxy vloer zonlicht, en dus kun je kosten besparen op verlichting!

De nadelen

Zoals eerder al gezegd heeft ieder materiaal, legering of mengsel zo hun eigen voor- en nadelen. Een vloer van epoxy is hierop geen uitzondering. Waarschijnlijk wegen de voordelen wel op tegen de nadelen, maar het is toch goed om er rekening mee te houden. Zo kan een epoxy vloer ontzettend nat worden. Als er dus continu mensen met natte voeten naar binnen lopen is het misschien niet zo’n goed idee. Ook de eerste keer een epoxy vloer aanleggen kan een flinke klus zijn. Met een beetje mazzel kan het direct gegoten worden, maar waarschijnlijk moet de ondergrond geprepareerd worden. Ondanks dat het vrij makkelijk is om een tweede laag epoxy eroverheen aan te brengen, als je de epoxy vloer volledig wilt verwijderen is dit ook nogal een klus.

Hoe dan ook, er kunnen verschillende redenen zijn om juist wel of niet voor een epoxy vloer kiest. Het is belangrijk dat je van tevoren overlegt met een professional om te kunnen inschatten hoe veel moeite het is om een epoxy vloer aan te leggen. Ook kan deze eventueel aanwijzen waarom je wel of niet voor een epoxy vloer moet kiezen. Bedenk jezelf vooral wat je graag wilt hebben, en waar de vloer voornamelijk mee te maken krijgt. Er is namelijk niets vervelender om binnenkort de vloer opnieuw te moeten vervangen!