Een bedrijf starten – de financiële start

Als startend ondernemer is een startkapitaal essentieel. Maar hoe kom je aan startkapitaal? Lees deze blog eens door voor de mogelijkheden!

Ondernemingsplan

Wanneer je als kersverse ondernemer op zoek bent naar startkapitaal, zal je een ondernemingsplan moeten schrijven. In een ondernemingsplan, ofwel businessplan, beschrijf je de doelen van je bedrijfje, evenals de markt en je marketingstrategie. Daarnaast maak je een financieel plan. Het is geen verplichting, maar zonder plan is het lastig om bij een bank of andere investeerder aan te kloppen. Daarnaast geeft het inzicht in de levensvatbaarheid van je bedrijfje.  

Startkosten

Nieuw op de markt? Dan zijn je te maken krijgen met veel start kosten. Dit verschilt per type bedrijf en per type sector. Maar een aantal kosten zal iedere ondernemer maken. Denk bijvoorbeeld aan vervoer (bedrijfsauto), electronica, kosten van het Zakelijk bankieren en de boekhouder, verzekeringen, website en marketing en andere bedrijfsinvesteringen.  

Startkapitaal

Het kan zijn dat je met je eigen vermogen niet al deze startkosten kan dekken. Om een extra steuntje in de rug te krijgen, zijn er verschillende opties om aan externe financiering te komen.

Vijf opties voor extern kapitaal

Veel ondernemers kloppen aan bij een bank. Een bank biedt verschillende opties aan. Denk aan een rekening courant krediet, een zakelijke lening of stimuleringskapitaal. Er zijn verschillende online mogelijkheden voor Zakelijke lening berekenen . Een andere weg is via de borgstellingskrediet, waarmee iemand anders garant staat voor jouw succes.

Daarnaast kan je er voor kiezen om te leasen. Door te leasen spreid je je aanschafkosten. Daarnaast profiteer je van allerlei fiscale voordelen. Daarom kiezen steeds meer startende ondernemers tegenwoordig voor een financial lease optie om bedrijfsmiddelen te kopen.

Ten derde zijn er de zogenaamde business angels: particuliere investeerders die vertrouwen hebben in jouw zaak en een deel van hun vermogen stoppen in jouw startende onderneming. In ruil voor hun vermogen worden deze investeerders aandeelhouder van jouw bedrijf. Dit kunnen ook familie en vrienden zijn. Het is wel belangrijk hier goede afspraken over te maekn.

Een opkomende methode voor startkapitaal is crowdfunding. Daarmee haal je geld op bij het publiek. Je kan je bedrijf of idee pitchen op diverse online platforms, en als mensen geloven in jouw zaak kunnen zij er voor kiezen te doneren. Voor veel ondernemers is dit ook een manier om direct met investeerders in contat te komen.

Tenslotte is er de mogelijkheid om via microfinanciering een lening aan te vragen, meestal van een bedrag tot 50.000 euro. De looptijd voor deze kleine lening ligt tussen de één en tien jaar en wordt gebruikt om de eerste bedrijfsmiddelen aan te schaffen.

Kortom: de vereisten voor jouw financiële start zijn een goed idee, onderbouwd met een goed ondernemingsplan en een sterke pitch. Daarna zijn er tal van mogelijkheden om aan jouw startkapitaal te komen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *