Een kandidaat selecteren voor een functie, hoe doe je dat?

Stel dat je een openstaande vacature hebt, hoe selecteer je dan eigenlijk de meest geschikte kandidaat daarvoor? Dit is iets waar veel ondernemers tegenaan lopen. Voor personeelsadvies en algemeen bedrijfsadvies kun je natuurlijk prima een extern bedrijf inschakelen, maar er zijn ook een aantal richtlijnen waar je zelf mee aan de slag kunt bij kwesties als deze. In dit artikel vind je een aantal tips.

Maak een lijst

Maak van tevoren een lijst met de eisen waar jouw ideale kandidaat sowieso aan moet voldoen. Op basis daarvan kun je waarschijnlijk al een heleboel kandidaten eruit filteren. Zorg er wel voor dat dit op een nette manier gebeurt. Stuur ze bijvoorbeeld een beleefd en vriendelijk mailtje waarin je ze afwijst, maar benoem ook waarop je ze hebt afgewezen. 

Wees kritisch

Als het aankomt op de criteria die je voor je vacature hebt opgesteld, is het van belang dat je kritisch bent. Zijn die criteria echt wel zo belangrijk? Hebben de kandidaten daadwerkelijk 10 jaar ervaring nodig voor de functie en moeten ze per se in dezelfde buurt wonen? Zorg er wel voor dat je eisen realistisch blijven, je kunt natuurlijk ook té kritisch zijn.

Selecteer niet direct

Probeer de kandidaten niet direct af te wijzen of op gesprek te laten komen (tenzij je echt potentie ziet of gelijk ziet dat de kandidaat niet geschikt is voor de functie). ‘Spaar’ een paar kandidaten op, zodat je ze met elkaar kunt vergelijken en vervolgens allemaal tegelijk af kunt handelen. Dit bespaart je ook nog eens tijd.

Vraag referenties op

Dit wordt niet altijd gedaan, maar het kan erg handig zijn om referenties na te trekken. Gedrag tijdens voorgaande banen hoeft niet alles te zeggen, maar toch kun je hier ook waarde uithalen, ook als de kandidaat de referentie zelf heeft aangedragen.