Een vog aanvragen: zo werkt het

Er zijn meerdere manieren om een vog aan te vragen. Wanneer je een vog wil aanvragen is het allereerst om te weten in welke gemeente je woont en hoe je het beste in contact kunt komen met die gemeente. Een vog aanvragen doe je namelijk niet zomaar even: er moet iemand echt in jouw dossier gaan zoeken naar gegevens en dit voor je samenstellen. Hier lees je stap voor stap hoe je een vog moet aanvragen.

Sollicitatie

Een verzoek en een aanvraag

Het begint allemaal met een verzoek voor een vog. Vaak komt dit uit een toekomstige werkgever. Vervolgens ga jij zelf die vog aanvragen bij je gemeente. Soms kan dit online maar dat hangt van je gemeente af. Op andere plekken moet je naar een balie op het gemeentehuis toe. Je kunt ook online bedrijven vinden die de vog voor jou aanvragen als je geen zin hebt om in de rij te staan bij de gemeente.

Bepaalde sectoren

Betalen en wachten

Vervolgens moet je betalen voor de vog aanvraag (iets waar veel mensen nog steeds verwonderd om zijn) en gaat men je dossier uitpluizen. Ze gaan zoeken naar eventueel gedrag en bepalen op basis daarvan de inhoud van de vog. Meestal krijg je deze na 1 tot 2 weken thuisgestuurd. Soms moet je de vog komen ophalen. Dit document kun je vervolgens aan je toekomstige werkgever laten zien om te bewijzen dat je geen ernstig crimineel verleden hebt dat jouw functioneren binnen de organisatie kan beïnvloeden.