Het belang van een goede bureau-setup

Veel mensen zitten dagelijks tot wel acht uur per dag aan hun bureau. Zelf ben ik daar ook geen uitzondering op. Aangezien er zo veel tijd wordt besteed op deze plek is het natuurlijk van belang dat jouw stoel en bureau van goede kwaliteit zijn. Het juiste bureau en de perfecte stoel kunnen samen jouw (werk-)dag een stuk aangenamer maken. Daarentegen kunnen verkeerde keuzes diezelfde dag vervelend maken. Niet alleen is het dan oncomfortabel, het is ook nog eens slecht voor jouw rug. Als je toe bent aan een upgrade voor jouw stoel en/of bureau, hou dan rekening met de volgende zaken.

Een bureau kiezen

Net zoals bij veel andere aankopen is de eerste stap om na te gaan waar je het bureau voor wilt gebruiken. Sommige activiteiten vereisen een groter oppervlak dan andere activiteiten.

  • Als je aan het bureau voornamelijk de computer gebruikt, doe je er goed aan om één van de bureaus te kiezen die specifiek gemaakt is voor een computer. Als je een desktop-PC gebruikt zit er dus een compartiment om de computerkast in kwijt te kunnen zonder dat het in de weg staat. Ook kom je vaak gaatjes tegen die voor de bekabeling zijn. Als je enkel een laptop gebruikt heb je dit uiteraard niet nodig.
  • Wanneer je hoofdzakelijk bezig bent met papierwerk, dan wil je graag een zo groot mogelijk bureaublad. Of je nou aan het tekenen bent, of een overzicht moet behouden van verschillende documenten, een groot oppervlak is de belangrijkste factor om efficiënt en comfortabel te kunnen werken.
  • Voor veel mensen zal het in de realiteit een combinatie van papier- en computerwerk zijn. Ik raad hierbij een L-vormig bureau aan. Met deze vorm kan je de computer op het korte eind kwijt, waardoor je nog genoeg ruimte overhoudt voor het papierwerk.

Een bureaustoel kiezen

Bij het kiezen van een bureaustoel moet je voornamelijk letten op de ondersteuning voor een goed postuur. Dergelijke stoelen worden vaak als ergonomisch omschreven. Ze kunnen vrij prijzig zijn, maar we hebben het hier wel over het behoud van een gezonde rug en nek. Klachten die op latere leeftijd merkbaar worden zijn vaak ontstaan uit het aanhouden van een verkeerd postuur. Zeker als je dus acht uur per dag, of zelfs meer, op die stoel moet zitten, is het de prijs meer dan waard om een ergonomisch verantwoordelijke stoel aan te schaffen. Het liefst kan je verschillende stoelen ergens in de showroom testen. Een goed postuur creëer je door de voeten plat op de vloer te zetten, de rug recht tegen de leuning te kunnen drukken, en de armen in een hoek van negentig graden zijn gebogen. Succes met het vinden van een goede setup!