LED lampen anno 2019

Het is inmiddels al weer een tijdje geleden dat LED lampen de commerciële markt over hebben genomen. Toch stond de technologie in het begin nog niet bekend als de efficiënte lichtbron die we nu kennen. Ze waren vooral hele prijzige lampen die slecht waren in hun enige taak: licht geven. Zoals ik al zei is dat intussen wel anders. Het ouderwetse peertje dat een aantal jaren geleden totaal overbodig en ongewild werd, verbruikt gemiddeld acht keer zoveel stroom als de LED variant, en gaat maar duizend uur mee, tegenover de veertig duizend van de LED. Tegenwoordig kunnen alle ouderwetse lampen wel vervangen worden door LEDs, van flood lights tot inbouwspots badkamer. En dat is dan ook erg aangeraden.

De eerste jaren

De LED lamp klinkt voor veel mensen als een relatief jonge uitvinding. Toch bestaat de technologie al ruim vijftig jaar. Het was ontzettend zwak en beperkt ten opzichte van de huidige tijd, maar het principe van de technologie was hetzelfde. De Light Emitting Diode, waar LED natuurlijk voor staat, was alleen mogelijk in rood, groen en geel. Er was weinig publiek animo voor deze technologie, al gebruikte grote machines als vliegtuigen en hijskranen de LED lampen al wel. In de jaren negentig werd er in Japan een belangrijke ontdekking gedaan. Een blauw licht werd geproduceerd met dezelfde LED technologie. Als je even terugdenkt naar de kleurencirkel van de tekenles, dan herken je vast dat je met rood, groen en blauw, een witte gloed kunt creëren. Dat was de eerste grote stap naar het grootschalige gebruik van LED lampen.

Een duurzame uitvinding

Veel mensen die zijn opgegroeid met de opkomst van LED zijn intussen al volwassen. De kennis dat LED zo zuinig en duurzaam is, is dus al wijd verspreid. Als alle lampen in een huis in één keer van de ouderwetse lampen naar LED lampen schakelt, kun je tot wel 80% aan energie besparen die je verbruikt aan verlichting. Tegenwoordig zijn LED lampen bij de balie ook niet meer zo duur, dit komt natuurlijk door de grootschalige massaproductie. Aangezien gloeilampjes dus maar veel korter mee gaan kun je beter meteen de LED lampen aanschaffen en de gloeilampjes inleveren. Ook andere lampen zoals een TL-buis of een spotlight kun je inruilen voor een LED variant. En ik verwacht dat de LED industrie in de nabije toekomst nog verder ontwikkeld. De efficiëntie is in korte tijd ontzettend gestegen, en volgens mij is het plafond nog niet in zicht.