Welke spectrofotometer heb je nodig?

Zonder goede metingen kan er geen controle worden gedaan van kwaliteit. In de grafische industrie worden deze controles gedaan met een spectrofotometer. Het aanbod fabrikanten die deze apparaten maken is beperkt, maar bij een spectrofotometer kopen zijn er wel een aantal belangrijke essentiële dingen waar je op moet letten.

De spectrofotometer kan de speciale samenstelling van het licht detecteren en meten. De resultaten worden weergegeven in kleur gerelateerde gegevens. Kleurgegevens zijn er in verschillende soorten, toch wordt er maar één codering het meest gebruikt namelijk het CIELab formaat. Cielab is een onafhankelijk apparaat, terwijl andere codeer gegevens afhankelijk zijn van in en output. Bij kleurbeheer gebruiken we profielen om de kenmerken van grafische apparaten te beschrijven. Dit is ook zo bij een monitor, kleurenprinter of een scanner. Met een eenvoudiger en minder kostbaar instrument kun je een monitor kalibreren. Deze meter wordt een colorimeter genoemd, kleurenprinters kun je alleen kalibreren met een goede spectrofotometer.

Spectrofotometer kopen

Wat ga je meten met een spectrometer

Verschillende aspecten zijn belangrijk om rekening mee te houden bij een spectrofotometer kopen. Het materiaal wat je wilt meten bepaald in feite of de meter daarvoor geschikt is. Bij grootformaat printapparatuur heb je de mogelijk om af te drukken op meerdere soorten substraten. Bijvoorbeeld onderstaande klassieke substraten:

–        glas
–        plexiglas
–        hout
–        stof
–        metaal
–        acrylglas

Het is onmogelijk om alle soorten substraten met één meter te kunnen meten, voor bepaalde metingen moet je gebruik maken van achtergrondverlichting. Helaas is niet iedere meter daarmee uitgerust. Metallic inkten zijn ook moeilijk om te meten, hiervoor heb je een spectrofotometer nodig die meet vanuit meerdere hoeken.

Textiel en tapijt meten

Spectrofotometer kopen

Tapijt en bedrukt textiel hebben zo zijn eigen eisen om gemeten te kunnen worden. Omdat de materialen niet vlak zijn, maar het oppervlak ongelijke structuren heeft heb je een spectrofotometer nodig die een brede ingang heeft. Ideaal is een scanmodus, hierbij worden er meerdere momenten metingen gedaan waarbij er een gemiddelde uitkomst wordt genomen. Met deze gemiddelde waarden kun je een goed beeld krijgen en een representatieve meting.

Bepaal wat je wil gaan meten

Als eerste moet je weten wat je wilt gaan meten om te bepalen welke soort spectrofotometer kopen. Ga je aan het werk met de normale substraten als vinyl en papier dan zijn de normale meters voldoende om mee aan de gang te gaan. De snelheid, kwaliteit en de nauwkeurigheid bepalen over het algemeen de prijs van de meter. Een spectrofotometer met achtergrondverlichting is niet heel erg gebruikelijk in de markt, de prijs daarvan ligt dan ook een stuk hoger dan de doorsnee meters.

Zodra je weet wat je gaat meten is de zaak om in te schatten hoeveel metingen je per maand ongeveer gaat verrichten. Doe je veel metingen dan is natuurlijk wel handig als je spectrofotometer een redelijke snelheid heeft. Tussen de merken en modellen zelf zitten ook zeker verschillen. De kwaliteit bepalen is niet eenvoudig, met de bemonsteringsinval kun je één indicator meten. Andere kwaliteitsaspecten is de aangegeven nauwkeurigheid, maar ook de herhaalbaarheid tussen de verschillende modellen. Dit laatste is vooral belangrijk wanneer er met meerdere meters wordt gewerkt om bijvoorbeeld alle printers in een bedrijf te meten. Bij een meting moet je er zeker van zijn dat de kwaliteit goed is, met een ander type of merk spectrometer moet er dezelfde uitkomst uitkomen als je de meting herhaald.

Spectrofotometer kopen

Prijzen van een spectrofotometer

Bij een spectrofotometer kopen is de prijs niet altijd van belang, koop je een meter die achteraf te langzaam blijkt te zijn of niet de goede metingen kan verrichten dan is dit een dure aankoop. Beter is het om te beslissen wat je moet meten, en met welke snelheid dat gedaan moet worden. Aan de hand daarvan kun je bepalen welke meter je koopt.

Speciale functies

Als je een keuze hebt gemaakt voor de standaardfuncties is het goed na te denken of je gebruik gaat maken van speciale functies. Hierbij kun je denken of de software eenvoudig is te besturen, natuurlijk is dit geheel persoonlijk. Bevat de spectrofotometer een handleiding die te gebruiken is in het scherm? Of moet je het met een papieren boekje doen? Zijn de gegevens die je hebt gemeten draadloos over te zenden naar een ander apparaat? Simpele specificaties waar je over na moet denken wanneer je het apparaat koopt. Is er een betrouwbare kleurenbibliotheek aanwezig in de spectrofotometer? Leer hoe je de meter kunt gebruiken en je hebt er nog jarenlang plezier van bij het meten van diverse substraten, van welke stof dan ook.