Werken op zee, hoe is dat?

Vind je de oceaan, schepen en ver weg van huis zijn helemaal te gek? Dan is werken op zee wat voor jou. Maar het is natuurlijk ook best spannend, op zo’n grote boot op de wijdse zee zonder land in zicht. Af en toe ga je wel de boot af, maar dat ligt erg aan jouw functie. Werk je bijvoorbeeld op een cruiseschip? Dan kan je soms ook genieten van de bestemming te bieden heeft. Maar werk je bijvoorbeeld op een vrachtschip, dan vaar je voornamelijk van A naar B. Echter, hoe is het eigenlijk om te werken op zee? We hebben dat voor je uitgelicht in onderstaande blog!

Privacy

Je kunt je wel voorstellen dat je privacy niet heel erg groot is. Dit verschilt natuurlijk per functie en schip, maar over het algemeen heb je aanzienlijk minder privacy dan bijvoorbeeld thuis. Dit komt doordat je vaak een kamer moet delen met mede-zeevarenden. Zo deel je doorgaans een kamer met minstens nog twee of drie anderen. Ook deel je natuurlijk de badkamer en overige faciliteiten. Het kan aan het begin best onwennig zijn, want je gaat opeens van alle privacy naar zowat niks. Hier moet je dus ook goed tegen kunnen.

Privé

Vaak ben je langere tijd van huis. Als je bijvoorbeeld op een boorplatform werkt, ben je vaak een aantal weken van huis terwijl je vervolgens ook weer een aantal weken thuis bent. Maar ook op een schip ben je langere tijd van huis. Cruiseschepen kunnen soms wel vaarten maken van verschillende maanden, net zoals vrachtschepen. Je bent dus echt wel enige tijd van huis weg. Echter, als je avontuurlijk bent ingesteld en de zeevaart helemaal jouw ding is, is dit geen probleem. Soms moeten er eenmaal dingen opgegeven worden voor iets wat je graag wilt.

Situaties

De zee is onvoorspelbaar. Je moet dus tegen situaties kunnen die zich zomaar voordoen en je moet hier goed mee kunnen omgaan. Daarom krijg je als zeevarende een stcw training, hierdoor weet je wat je moet doen in noodsituaties. Als er bijvoorbeeld brand is, weet jij gelijk welke maatregelen je moet treffen. Ook leer je goed en duidelijk te communiceren zodat er geen fouten worden gemaakt door miscommunicatie. Klik hier voor meer informatie over deze cursus.

Compensatie

Je levert behoorlijk wat in, maar je krijgt er doorgaans ook weer behoorlijk wat voor terug. Zo verdienen boorplatform medewerkers, kapiteins en overige medewerkers met een wat hogere functie vaak veel. De verminderde privacy en het ver-weg-van-huis-zijn wordt vaak goed gecompenseerd. Dit verschilt natuurlijk wel per functie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *